Dit is het verschil tussen pro en prebiotica 

gezond

Natuurlijke bacteriën spelen een cruciale rol in ons lichaam en zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ze helpen bij de vertering van voedsel, ondersteunen ons immuunsysteem en spelen zelfs een rol in onze mentale gezondheid. Probiotica en prebiotica zijn twee termen die vaak worden gebruikt als het gaat om het bevorderen van een gezonde darmflora, maar ze hebben verschillende functies en effecten in ons lichaam. In deze blog zullen we dieper ingaan op het verschil tussen probiotica en prebiotica, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn voor onze gezondheid. 

Probiotica: de goede bacteriën 

Laten we beginnen met probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die gunstig zijn voor onze gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze “goede” bacteriën koloniseren onze darmen en helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde groenten zoals zuurkool, en in voedingssupplementen. 

Probiotica bieden verschillende voordelen voor onze gezondheid: 

1. Verbetering van de spijsvertering: Probiotica ondersteunen een gezonde spijsvertering door te helpen bij de afbraak en absorptie van voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van darmklachten zoals diarree en constipatie. 

2. Versterking van het immuunsysteem: Ongeveer 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Probiotica spelen een rol bij het stimuleren van het immuunsysteem en het beschermen tegen ziekteverwekkende bacteriën. Zo draagt l-glutamine ook bij aan een goed immuunsysteem. Het helpt bij een goede darmfunctie en spijsvertering, het ondersteunt namelijk de slijmvliezen in je maag en de darmen. 

3. Ondersteuning van de mentale gezondheid: Er is steeds meer bewijs dat de darm-hersenen connectie invloed heeft op onze stemming en mentale gezondheid. Probiotica kunnen helpen bij het verminderen van angst en depressie. 

4. Behoud van een evenwichtige darmflora: Probiotica concurreren met schadelijke bacteriën om zich te vestigen in de darmen, waardoor een evenwichtige darmflora wordt behouden. 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle probiotica hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten en stammen van probiotische bacteriën, en elk kan specifieke voordelen bieden. Het is raadzaam om met een gezondheidsdeskundige te praten voordat u probiotica aan uw dieet toevoegt om ervoor te zorgen dat u de juiste stam en dosering kiest die bij uw individuele behoeften passen. 

Prebiotica: voeding voor probiotica 

Nu we weten wat probiotica zijn, laten we het hebben over prebiotica. Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsvezels die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Ze fungeren als voedselbronnen voor probiotische bacteriën en andere gunstige micro-organismen in onze darmen. In feite kunnen we prebiotica beschouwen als “voeding” voor probiotica. 

Enkele van de meest voorkomende prebiotische voedingsmiddelen zijn: 

1. Inuline: Dit is te vinden in voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, prei en artisjokken. 

2. Fructo-oligosachariden (FOS): Deze komen voor in bananen, asperges en tarwe. 

3. Galacto-oligosachariden (GOS): Te vinden in peulvruchten, bonen en linzen. 

4. Resistent zetmeel: Dit komt voor in voedingsmiddelen zoals onrijpe bananen en aardappelen die zijn gekoeld na het koken. 

Prebiotica hebben verschillende belangrijke functies: 

1. Voeding voor probiotica: Prebiotica fungeren als voedselbronnen voor probiotica, waardoor deze goede bacteriën kunnen groeien en gedijen in onze darmen. 

2. Verbetering van de darmgezondheid: Prebiotica bevorderen een gezonde darmflora en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen. 

3. Verbetering van de opname van mineralen: Ze kunnen de opname van mineralen zoals calcium en magnesium verbeteren. 

4. Regulering van de bloedsuikerspiegel: Sommige prebiotica kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met diabetes. 

Het samenspel tussen Probiotica en Prebiotica 

Het is duidelijk dat probiotica en prebiotica elk hun eigen rol spelen in het bevorderen van een gezonde darmflora en algemene gezondheid. Maar het echte magische gebeurt wanneer deze twee samenwerken. Deze synergie staat bekend als het “synbiotische” effect. 

Synbiotica zijn producten of supplementen die zowel probiotica als prebiotica bevatten. Het idee hierachter is dat de prebiotica de groei en overleving van probiotische bacteriën bevorderen, waardoor de voordelen voor de darmgezondheid worden gemaximaliseerd. 

Als u bijvoorbeeld een yoghurt eet die probiotische bacteriën bevat en vezelrijke vruchten zoals bessen toevoegt, voorziet u uw darmen van zowel probiotica als prebiotica. Dit kan leiden tot een sterker en gezonder darmmicrobioom. Een ander voorbeeld is Terraflora. Terraflora is een breed spectrum synbiotische formule met een combinatie van sporevormende probiotica en geavanceerd, op voeding gebaseerde, oeroude prebiotica.