De voordelen van wandelen voor lichaam en geest

wandelen

Wandelen is een eenvoudige manier van actief bezig zijn. En omdat het fysiek niet zwaar hoeft te zijn, is wandelen ook nog eens toegankelijk voor een grote groep mensen. Wist je dat wandelen een buitengewone impact heeft op je fysieke en mentale gezondheid? Laten we eens kijken naar de voordelen ervan. 

Voordelen van wandelen voor je lichaam

Op fysiek gebied zijn er drie duidelijk voordelen aan wandelen. Ten eerste is het een geweldige manier om je hart gezond te houden. Met wandelen versterk je namelijk je hartspieren, je bloedsomloop wordt beter. En je verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dit zijn onder de vrouwen in toenemende mate gezondheidsrisico’s. Regelmatig een wandeling maken kan ook nog eens helpen bij een gezonde bloeddruk en cholesterollevels.

Een tweede fysieke voordeel van wandelen is dat het bijdraagt aan op je gewicht letten en je conditie. Het mag dan geen sport met hoge intensiteit zijn, met name minimaal een half uur wandelen heeft al voordelen op deze gebieden. Je gebruikt verschillende spiergroepen en daardoor train je je spieren en verband je calorieën. Ook stimuleert wandelen je spijsvertering en helpt het bij het reguleren van je stofwisseling, wat ook weer goed is voor je gewichtsbeheersing. En wil je daar nog meer profijt van hebben, kies dan eens een omgeving met flink wat heuvels of zandduinen.   

Als derde voordeel zorgt regelmatig wandelen voor een sterker immuunsysteem. En dat betekent dat je weerstand tegen ziekten beter wordt. Dat is de heilzame werking van wandelen in de buitenlucht. 

Voordelen van wandelen voor je geest

Ook op mentaal gebied geeft wandelen een aantal voordelen. De eerste en allerbelangrijkste is dat wandelen enorm bijdraagt aan het verminderen van stress. Tijdens een wandeling wordt endorfine aangemaakt, oftewel gelukshormonen, waardoor je je kalmer en positiever voelt. Dit effect gaat al binnen vijf minuten wandelen in werking. Niet voor niets kan een wandelcoach je ontzettend goed helpen bij het verhelpen van stress- en burn-out klachten. Het wandelen werkt erg ondersteunend aan je herstel. 

Daarnaast is wandelen goed om creatieve inspiratie op te doen. Niet alleen om creatief bezig te zijn, maar bijvoorbeeld ook voor het oplossen van problemen. Al wandelend ben je namelijk beter in staat om je gedachten te ordenen, nieuwe ideeën op te doen en mentale blokkades te doorbreken. 

Ten derde geeft regelmatig wandelen als voordeel dat je concentratie en geheugen beter wordt. Je hoofd komt meer tot rust en daardoor is er meer ruimte voor focus. Zo ben je beter in staat je te concentreren op een belangrijke taak, maar ook zul je merken dat je beter slaapt. En dat geeft weer als voordeel dat je ook meer uitgerust wakker wordt voor de volgende dag. 

Hoe hou je wandelen een beetje leuk

Het mooie van wandelen is dat het eigenlijk op ieder vrij moment kan. Natuurlijk kun je de rust van de natuur opzoeken voor nog meer voordelen op je fysieke en mentale welzijn. Maar ook in je eigen wijk geeft een wandeling je al voordelen. En daarom is er eigenlijk geen excuus om er niet meer van te maken. Maar hetzelfde rondje door de wijk wordt natuurlijk wel snel saai. Daarom delen we enkele tips om het wandelen leuk te houden. 

  • Ben je nog niet zo’n ervaren wandelaar, kies dan eerst voor wat kortere rondjes. Zo bouw je wat meer conditie op voordat je aan een wandeling van een half uur of langer begint. 
  • Kies regelmatig voor een nieuw park, natuurgebied of wijk. Zo word je geprikkeld en geïnspireerd door andere omgevingen en wordt wandelen niet saai. 
  • Ga er ook eens samen met iemand op uit. Zo maak je wandelen een gezellige en sociale bezigheid. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook collega’s bijvoorbeeld na een lunch op je werk. Net zoals met wandelcoaching merk je dat je dan veel makkelijker praat met de anderen. 
  • Denk aan de nodige dingen om mee te nemen, zoals fijne schoenen, iets te eten en drinken, eventueel je telefoon voor als je de weg niet goed weet. Kijk vooraf naar het weerbericht, zodat je niet onverwachts wordt overvallen door een hoosbui zonder jas. 

Of je jong of oud bent, fit of minder fit, wandelen kun je aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden. Dus trek je schoenen aan, ga naar buiten en geniet van de frisse lucht. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.