Wat is clean eating en hoe doe je het?

Wat is clean eating?

Clean eating is een voedingsstijl waarbij je onbewerkte en natuurlijke voeding eet. Het draait om het vermijden van bewerkte producten en het focussen op verse, onbewerkte ingrediënten. Het doel is om je lichaam te voeden met voedzame voeding en het vermijden van toegevoegde suikers, transvetten en kunstmatige ingrediënten.

De basisprincipes van clean eating

Bij clean eating draait het om het eten van natuurlijke voeding en het vermijden van bewerkte producten. Hier zijn enkele basisprincipes waar je rekening mee moet houden:

1. Eet verse en onbewerkte ingrediënten: Kies voor volkoren granen, verse groenten en fruit, plantaardige eiwitten en gezonde vetten zoals avocado’s en noten.

2. Vermijd toegevoegde suikers: Beperk de consumptie van suikerhoudende dranken, snoep, bewerkte snacks en zoete desserts. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop.

3. Mijd bewerkte voeding: Vermijd voedingsmiddelen die kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen bevatten. Lees de etiketten van producten en vermijd producten met een lange lijst van onbekende ingrediënten.

4. Kook zelf: Bereid je maaltijden zelf zodat je controle hebt over wat erin gaat. Dit geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van verse ingrediënten en minder toegevoegde suikers en vetten te gebruiken.

Voordelen van clean eating

Clean eating heeft verschillende voordelen voor je gezondheid. Door te kiezen voor onbewerkte voeding geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Hier zijn enkele voordelen van clean eating:

1. Verbeterde spijsvertering: Onbewerkte voeding is over het algemeen licht verteerbaar en rijk aan vezels, wat de spijsvertering ten goede komt.

2. Gewichtsverlies: Clean eating bevordert het eten van voedzame voeding en het vermijden van overtollige calorieën. Hierdoor kan het helpen bij gewichtsverlies.

3. Verhoogde energie: Door het eten van gezonde voeding krijg je meer energie. Je vermijdt voedingsmiddelen die energiedips veroorzaken, zoals suikerrijke snacks.

Tips voor het starten met clean eating

Als je wilt beginnen met clean eating, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

1. Vul je koelkast met verse ingrediënten: Zorg dat je altijd verse groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten in huis hebt.

2. Bereid maaltijden vooruit: Maak een weekmenu en bereid je maaltijden vooruit. Dit helpt je om verleidingen van bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

3. Lees etiketten: Let op de ingrediëntenlijst van producten en vermijd producten met toegevoegde suikers, conserveermiddelen en kunstmatige ingrediënten.

4. Drink voldoende water: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Vermijd suikerhoudende dranken zoals frisdrank.

Start vandaag nog met clean eating en geef je lichaam de voeding die het verdient. Met de juiste keuzes en een focus op verse, onbewerkte voeding kun je een positieve impact hebben op je gezondheid en welzijn.