Wat is clean eating en hoe doe je het?

Wat is clean eating

Introductie

Clean eating, ook wel bekend als gezond eten, is een voedingspatroon dat de nadruk legt op het consumeren van onbewerkte voedingsmiddelen. Het richt zich op het vermijden van bewerkte producten die kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen en geraffineerde suikers bevatten. Clean eating moedigt het eten van volwaardige voedingsmiddelen aan, zoals groenten, fruit, volle granen, mager vlees, vis en gezonde vetten.

Hoe doe je clean eating?

Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen

Het eerste aspect van clean eating is het kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen. Hierbij gaat het om voedingsmiddelen die zo min mogelijk zijn bewerkt en geen kunstmatige toevoegingen bevatten. Denk hierbij aan vers fruit en groenten, ongezoete volle granen, magere eiwitten zoals kip en vis, en gezonde vetten zoals avocado’s en noten.

Lees de etiketten

Bij clean eating is het belangrijk om de etiketten van voedingsmiddelen te lezen. Zo kun je controleren of er geen verborgen toevoegingen zoals suikers, kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen in zitten. Let ook op de ingrediëntenlijst en vermijd voedingsmiddelen met ingrediënten waarvan je de naam niet kunt uitspreken.

Kook zelf

Een andere manier om clean eating toe te passen is door zelf te koken. Op deze manier heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt en kun je bewerkte voedingsmiddelen vermijden. Kies voor verse ingrediënten en experimenteer met verschillende smaken en kruiden om gezonde maaltijden te bereiden.

Plan maaltijden vooruit

Een handige tip voor clean eating is het plannen van maaltijden vooruit. Dit zorgt ervoor dat je altijd gezonde voedingsmiddelen in huis hebt en voorkomt dat je snel naar bewerkte snacks grijpt als je honger hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een weekmenu en maak een boodschappenlijstje, zodat je georganiseerd en gezond kunt eten.

Drink voldoende water

Bij clean eating hoort ook het drinken van voldoende water. Water is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg water drinkt, bij voorkeur zo’n 1,5 tot 2 liter. Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensappen.

Conclusie

Clean eating is een gezonde manier van eten waarbij de nadruk ligt op het consumeren van onbewerkte voedingsmiddelen. Door te kiezen voor natuurlijke en volwaardige producten zonder kunstmatige toevoegingen, kun je jouw gezondheid verbeteren. Door bewust te zijn van wat je eet en zelf te koken, kun je genieten van gezonde maaltijden en snacks. Probeer clean eating eens uit en ervaar zelf de voordelen voor je lichaam en geest.