Waarom wordt grasgevoerd natuurvlees populairder?

grasgevoerd

De laatste jaren is de populariteit van biologisch vlees gestegen, en zien we ook ontwikkelingen zoals vleesvervangers. Verder krijgt een ander soort vlees steeds meer aandacht: vlees van grasgevoerde dieren. Waarom wordt dit bekender onder consumenten en koopt men grasgevoerd natuurvlees vaker? Daarover lees je meer in ons artikel.

Gezondheid van grasgevoerd vlees

Een van de belangrijkste voordelen van grasgevoerd natuurvlees is dat het erg gezond is. Velen zien het als het gezondste soort vlees. En dat is niet onlogisch: dit vlees bevat geen kunstmatige toevoegingen en geen ongezonde e-nummers. De dieren eten alleen gras en krijgen dus geen krachtvoer binnen. Ook is het vlees volledig vrij van antibiotica, wat betekent dat dieren dit niet binnenkrijgen. 

Waar het gebruik van krachtvoer en antibiotica dus wordt vermeden, bevat dit vlees juist meer omega 3 dan normaal. Deze vetzuren zijn van belang voor onze gezondheid. Gezien de gemiddelde Nederlander te weinig omega 3 vetzuren consumeert, is dit een belangrijke toevoeging aan ons voedingspatroon.

Vlees van grasgevoerde dieren is eerlijker

Onze gezondheid is belangrijk, maar die van het dier natuurlijk ook. Kenmerken van grasgevoerde dieren zijn dat ze buiten leven, in de natuur. Ze ontvangen alleen natuurlijke voeding. Het dier kan ontspannen en heeft ruimte om te lopen en grazen, iets wat helaas bij lange na niet altijd het geval is bij andere soorten vlees. Deze factoren zorgen ervoor dat gras gevoerd niet alleen gezonder, maar ook eerlijker is.

Duurzaamheid en milieu

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Grasgevoerd natuurvlees is over het algemeen duurzamer, aangezien er minder middelen nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder water, minder voer (alleen gras, geen krachtvoer), alsmede minder energie en minder kilometers. Waar granen meer middelen vereisen voor verbouwing, valt dit met gras mee, waardoor dit automatisch de meer duurzame keuze is.

Dit vlees is dus duurzamer en milieubewuster, wat bijdraagt aan de toename van de populariteit ervan.

Beschikbaarheid van grasgevoerd vlees

Hoewel steeds meer mensen zich bewust worden van de verschillen tussen vlees dat je kunt aanschaffen, is vlees van grasgevoerde dieren helaas nog niet overal beschikbaar. De meeste supermarkten verkopen dan ook nog steeds gewoon standaard vlees en bieden hoogstens enkele alternatieven zoals biologisch vlees. Echt natuurvlees is echter vooral online beschikbaar, zoals Schotse Hooglanders gras gevoerd vlees. Dit kun je gemakkelijk online bestellen. 

Naarmate grasgevoerd vlees populairder wordt en men hier de voordelen meer van inziet, wordt verwacht dat het steeds vaker lokaal beschikbaar zal zijn.