Gezonder leven; 4 tips

Gezond

Zorg jij iedere dag goed voor jezelf? Door het drukke leven wordt het vaak vergeten. Je herkent het vast wel, je hebt haast, snel brood smeren voor de kinderen, zorgen dat ze op tijd op school komen. Maar je eigen ontbijt dan? Het is een voorbeeld wat veel mensen wel kennen, maar het is van belang dat je goed gaat kijken naar hoe dat jij gezonder kunt leven. Het hoeven maar een paar kleine aanpassingen te zijn in het dagelijkse leven en dan voel je je veel prettiger. Welke tips voor jou werken, ervaar je alleen als je het gaat proberen.

Tip 1: Gezond eten

Snel even snacken, een maaltijd opwarmen, het klinkt verleidelijk, maar het is niet gezond. Je wil gezonder leven dus dan kun je maar beter gezond eten. Eten volgens de Schijf van Vijf kan daar een voorbeeld van zijn. Hierdoor verklein je namelijk de kans op bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten. Als je op deze manier eet, dan krijg je ook alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Het voordeel wat je hierdoor ook hebt, is dat je beter op gewicht kunt blijven. Maar er is meer waar je aan moet denken, kijk bijvoorbeeld eens op NatuurlijkPresteren.nl voor goede tips.

Tip 2: Regelmatig bewegen

Gezonder leven wil ook zeggen regelmatig bewegen. Je zal ervaren dat je je ook fitter voelt als je op tijd beweegt. Daarnaast is het voordeel dat het de kans op overgewicht, maar ook op hart- en vaatziekten verkleind. Hoeveel je moet en kunt bewegen is per persoon anders. Kijk daarvoor naar hoe je je voelt, naar je leeftijd en andere factoren. Wat we wel kunnen zeggen is dat het voor volwassenen aan te raden is om minimaal 150 minuten per week matige of zware inspanning te leveren. Daarnaast is twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen het advies. Bij bewegen kun je denken aan met de hond wandelen, fietsen, boodschappen doen en het huishouden doen natuurlijk ook.

Tip 3: Niet roken

Roken is helemaal niet gezond, voor jezelf niet en voor je omgeving ook niet. Als je rookt is het beter om te stoppen en als je nog nooit hebt gerookt, begin er dan ook niet aan.

Tip 4: Ontspanning & Slaap

Veel stress is voor niemand goed. Daarom is het van belang dat je zorgt voor genoeg ontspanning. Maar genoeg slapen speelt hierin ook een rol. Als je genoeg kwaliteitsslaap hebt, dan heb je een beter immuunsysteem. Andere voordelen van goede slaap krijgen zijn een verhoogde concentratie en een beter humeur.